Projekt Rädda Bålsjön
Om projekt Rädda Bålsjön
Bålsjön en lite mindre sjö på en kvadratkilometer är belägen i Kilaåns huvudavrinningsområde. Den är en del av ett unikt projekt vid namn Rädda Bålsjön. Vad som gör projektet så speciellt är det stora engagemanget hos lokalbefolkningen som de senaste åren varit delaktiga i att testa olika metoder för att minska algblomning i sjön. Alger kan irritera huden vid bad och i vissa fall även vara hälsofarliga att få i sig. Övergödning och överfiske i sjöar och hav kan bidra till ännu kraftigare algblomningar och vissa år behöver kommuner ibland avråda folk från att bada helt och hållet på grund av för mycket alger. Projekt som rädda Bålsjön är därför betydelsefulla för att motverka kraftigare algblomningar och i förlängningen få bättre vatten. En av initiativtagarna till Rädda Bålsjön är Börje Eriksson.
Börje Eriksson:
”Det startade redan 2018 med att det flöt döda fiskar i sjön och sikten i vattnet var i stort sett mindre än en halvmeter. Vi bestämde oss för att försöka göra någonting åt det här och ganska snabbt så tog jag kontakt med Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund och det visade sig att de har ett internationellt projekt som heter Life IP Rich waters som passar in precis i den här bilden. Att man tar hand om och minskar övergödningen, till exempel i bålsjön. Jag tycker nog att vi har lyckats ta hand om den här proceduren ganska väl med tanke på att vi har fått ett bra resultat och vi kommer att fortsätta och se till att vi får den här processen med kornhalm, därför att det är så att kornhalmen är lite kemisk. Den sönderdelas i vattnet, i solljuset, men det måste vara minst tio grader i vattnet och det som händer då är att det frigörs väteperoxid och det angriper algerna och på det viset undviker vi algblomning.”
Det här materialet har tagits fram inom projektet Life IP Rich waters.
Kiladalen har varit en del av LIFE IP Rich Waters, Sveriges första LIFE IP-projekt. Life är EU:s miljöfond och IP står för integrerat projekt, vilket betyder att projektet har som syfte att implementera lagstiftning i större skala, i detta fall EU:s vattendirektiv. Vattendirektivet är implementerat i svensk lagstiftning genom vattenförvaltningsförordningen och syftar till att alla vatten (sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten) ska ha en god kvalitet.
Denna sida har bekostats av LIFE IP Rich Waters inom delprojektet Lokalt vattenkansli i Kiladalen och är en av fyra sidor.