Projekt Rädda Bålsjön

Biologisk mångfald

Nedan kommer ett urval på arter som har observerats på den här platsen efter 2017, det kan både vara livskraftiga som rödlistade arter. Observationerna är hämtade från SLU Artdatabanken där privatpersoner kan rapportera in fynd av arter. De som omnämns här är bara en bråkdel av de arter som finns att söka på i Artdatabanken, men som vi valt att lyfta för att visa en del av den biologiska mångfald som finns i Kiladalen.

Vad är biologisk mångfald?

Biologisk mångfald är ett begrepp som rymmer allt liv på jorden. När man pratar om biologisk mångfald syftar man på den rikedom av variation som finns i naturen. Alltifrån olika arter, varierande ekosystem och genetiska skillnader. Biologisk mångfald kan vara skogar, våtmarker, sjöar, vitsippor, talltitor, hjortron, insekter, björnar och mycket mer.

 

Rördrom (Botaurus stellaris): Rördrom är en fågel som tillhör familjen hägrar där hanen har ett karaktäristiskt läte som ibland kan höras på över fem kilometers avstånd. Arten är svår att få syn på eftersom den har en kamouflagelikande fjäderdräkt som smälter in i vassen. Under 1920- och 30 talet började Rördrommen återinvandra till Sverige efter att ha varit sällsynt eller saknats helt i vissa områden i slutet på 1800-talet. Populationstillväxten har sedan dess varit positiv och arten är idag vanligare vid vassrika sjöar än vad den varit under de senaste 100 åren. Rördrom – Artfakta från SLU Artdatabanken

Storskarv (Phalacrocorax carbo): Storskarv är en livskraftig (LC) fågel som sedan länge har ansetts som problematisk då den konkurrerar med fiskare om fisket. Diskussioner har florerat att skarven skulle vara en invasiv främmande art, vilket inte stämmer enligt Naturvårdsverket, Havs och vattenmyndigheten och flera vetenskapliga institutioner. Skarven ses som inhemsk och omfattas därmed av EU:s naturvårdsdirektiv och ska inte utrotas, men skyddsjakt får beslutas av Länsstyrelsen i områden där skarv har konstaterats skada fiskbestånd eller fastighet. Läs mer om nationella förvaltningsplanen för skarv hos Naturvårdsverket.

Tillbaka

Kiladalen har varit en del av LIFE IP Rich Waters, Sveriges första LIFE IP-projekt. Life är EU:s miljöfond och IP står för integrerat projekt, vilket betyder att projektet har som syfte att implementera lagstiftning i större skala, i detta fall EU:s vattendirektiv. Vattendirektivet är implementerat i svensk lagstiftning genom vattenförvaltningsförordningen och syftar till att alla vatten (sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten) ska ha en god kvalitet. 

Denna sida har bekostats av LIFE IP Rich Waters inom delprojektet Lokalt vattenkansli i Kiladalen och är en av fyra sidor.