Natura 2000
Om Natura 2000-området
Bredvid dig har du Vretaån. Det är en av Sörmlands mest värdefulla åar för fiskar som leker i strömmande vatten. En av dessa fiskar är flodnejonöga. Den vandrar tre mil uppströms från Östersjön för att föröka sig. I dagsläget är arten livskraftig, men under början av 2000-talet sågs den som nära hotad då utbyggandet av vattenkraftverk orsakat en tillbakagång på flodnejonöga. I anslutning till Vretaån ligger även Kilaån. Där finns ett stort bestånd av den starkt hotade tjockskaliga målarmusslan. Försök har gjorts att plantera ut tjockskalig målarmussla i Vreta ån, men av en fortfarande okänd anledning har populationen inte överlevt trots att vattendraget utgör en perfekt levnadsmiljö för arten. Alexander Gustavsson, biolog på länsstyrelsen, berättar mer om arterna.
Alexander Gustavsson:
”Kilaån är ett unikt system inte bara i Sörmland utan också nationellt. Det hyser väldigt många olika hotade arter och arter som vi har internationellt ansvar för, så som den tjockskaliga målarmusslan. Där finns det relativt goda bestånd i Kilaån, och därför är det viktigt att vi arbetar med hela systemet för att bevara dessa arter och leva upp till våra både nationella och internationella åtaganden. Att en tjockskaliga målarmusslan finns i Kilaån är väldigt speciellt därför att det är en hotad art i hela Europa och den finns från Stockholm ner längs med östkusten ner till Skåne, och just i Kilaån tillsammans med Vedaån och Svärtaån i Sörmland utgör bland de större populationerna, och därför har vi ett stort ansvar i länet att ta hand om musslorna i Kilaån. Det är ju inte bara den tjockaskaliga målarmusslan som är en speciell hotad art, utan även flodnejonöga som är en väldigt uråldrig fiskart och lever i Kilaåsystemet. Flodnejonöga har en väldigt speciell livscykel. Som vuxen vandrar den in i vattendragen från Östersjön eller från västkustens hav, eller från de stora sjöarna, och når strömpartier med mycket sten och grus på botten. Där vill de leka och lägga sin rom. Uppe i Kilaåsystemet finns sådana här gruspartier med strömmande vatten som vi under inventeringar noterade att det kan vara de mest viktiga leklokalerna i länet, och kanske i de södra delarna av landet med väldigt mycket biologi.
Det här materialet har tagits fram inom projektet Life IP Rich waters.”
Kiladalen har varit en del av LIFE IP Rich Waters, Sveriges första LIFE IP-projekt. Life är EU:s miljöfond och IP står för integrerat projekt, vilket betyder att projektet har som syfte att implementera lagstiftning i större skala, i detta fall EU:s vattendirektiv. Vattendirektivet är implementerat i svensk lagstiftning genom vattenförvaltningsförordningen och syftar till att alla vatten (sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten) ska ha en god kvalitet.
Denna sida har bekostats av LIFE IP Rich Waters inom delprojektet Lokalt vattenkansli i Kiladalen och är en av fyra sidor.