Natura 2000

Biologisk mångfald

Nedan kommer ett urval på arter som har observerats på den här platsen efter 2017, det kan både vara livskraftiga som rödlistade arter. Observationerna är hämtade från SLU Artdatabanken där privatpersoner kan rapportera in fynd av arter. De som omnämns här är bara en bråkdel av de arter som finns att söka på i Artdatabanken, men som vi valt att lyfta för att visa en del av den biologiska mångfald som finns i Kiladalen.

Vad är biologisk mångfald?

Biologisk mångfald är ett begrepp som rymmer allt liv på jorden. När man pratar om biologisk mångfald syftar man på den rikedom av variation som finns i naturen. Alltifrån olika arter, varierande ekosystem och genetiska skillnader. Biologisk mångfald kan vara skogar, våtmarker, sjöar, vitsippor, talltitor, hjortron, insekter, björnar och mycket mer.

Piploka (Pleurospermum austriacum): Piploka är en meterhög ört som växer utefter åar och bäckar i fuktig och mullrik skogsmark. I Norden är piplokan endast känd på ett fåtal lokaler i Östergötland och Södermanland. Här i Vretaåns naturreservat har piplokan lokaliserats på flera ställen. Arten är klassad som sårbar (VU) och har minskat på vissa lokaler till följd av skogsplantering och igenväxning. Ett alternativ hade varit att hålla nere igenväxningen men tyvärr tar den också skada eller till och med dör vid slåtter och bete. Piploka – Artfakta från SLU Artdatabanken

Kungsfiskare (Alcedo atthis): Kungsfiskaren är en liten färgglad fågel med blå fjäderdräkt som är klassad som sårbar (VU) enligt den svenska rödlistan. Den är beroende av stillastående eller långsamt rinnande vatten för att kunna fiska, vilket gör åar och bäckar till de optimala vattendragen för födosök. Kungsfiskaren anträffades i Sverige för första gången 1835 och den första häckningen uppdagades 1872. Sedan dess har arten ökat i antal och spridit sig norrut i landet. Det största hotet mot kungsfiskaren idag är bristen på lämpliga strandbrinkar för häckning och sårbarheten för förgiftning på grund av förorenade vattendrag. Kungsfiskare – Artfakta från SLU Artdatabanken

Tillbaka

Kiladalen har varit en del av LIFE IP Rich Waters, Sveriges första LIFE IP-projekt. Life är EU:s miljöfond och IP står för integrerat projekt, vilket betyder att projektet har som syfte att implementera lagstiftning i större skala, i detta fall EU:s vattendirektiv. Vattendirektivet är implementerat i svensk lagstiftning genom vattenförvaltningsförordningen och syftar till att alla vatten (sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten) ska ha en god kvalitet. 

Denna sida har bekostats av LIFE IP Rich Waters inom delprojektet Lokalt vattenkansli i Kiladalen och är en av fyra sidor.