Flödesmätning i Kiladalen
Om projektet
I början på 2000-talet placerade Nyköpingåarnas vattenvårdsförbund ut en flödesmätare för att mäta vattenflödena i Kilaån. Sedan dess har de följt fluktuationerna av näringsämnena fosfor och kväve som passerar ut i Östersjön. Mätningen har varit ett viktigt verktyg för att se hur påverkad Kilaån har varit för övergödning genom åren och därmed också hur åtgärder som ska hindra förluster av näringsämnen på land fungerat. Nyköpingåarnas vattenvårdsförbund mäter vattenflödena varje vecka och har kunnat se att kvävehalterna tycks ha ökat, vilket tros vara resultatet av torrare somrar där näringsämnen lakas ur jorden i samband med regn och högre vattenföring. Lyssna på ljudvandringen ovan för att höra mer om hur flödesmätaren fungerar.
Det här materialet har tagits fram inom projektet Life IP Rich waters.
Kiladalen har varit en del av LIFE IP Rich Waters, Sveriges första LIFE IP-projekt. Life är EU:s miljöfond och IP står för integrerat projekt, vilket betyder att projektet har som syfte att implementera lagstiftning i större skala, i detta fall EU:s vattendirektiv. Vattendirektivet är implementerat i svensk lagstiftning genom vattenförvaltningsförordningen och syftar till att alla vatten (sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten) ska ha en god kvalitet.
Denna sida har bekostats av LIFE IP Rich Waters inom delprojektet Lokalt vattenkansli i Kiladalen och är en av fyra sidor.