Projekt Våtmarken Erkan
Om våtmarken Erkan
Vi står nu och blickar ut över en vattenspegel som myllrar av liv. Fåglar, grodor och fiskar lever på platsen som bara för några år sedan inte fanns. Det är nämligen våtmarken Erkan. Innan 2020 var det endast en gräsmark på platsen som drabbades av årsvisa översvämningar när vattenflödena i Kilaån, som ligger precis intill ökade under våren. Våtmarker innehar en hög biologisk mångfald, men de hjälper också till att hålla stora mängder nederbörd samtidigt som de renar vatten från övergödande ämnen som kväve och fosfor. Att återväta marken igen efter torrläggningen På 1920-talet gav därför flera positiva effekter för både djurliv och markägare, samtidigt som övergödningen i Kilaån minskade. Brita Roman är en av markägarna som valde att återväta Erkan.
Brita Roman:
”Egentligen ser vi inga stora skillnader. Vi har en flock kor på betet, drygt 30 djur, 30 vuxna djur med kalvar, som går där hela sommaren och för betets skull så är det inga stora skillnader. Vi hade dels hjälp av Nyköpingsåarna, en jätteduktig konsult, och som också har haft ett väldigt bra samarbete med den som grävde. De har gjort ett väldigt, väldigt bra jobb. Och snyggt och prydligt och så att det har fungerat väldigt bra måste jag säga.”
Det här materialet har tagits fram inom projektet Life IP Rich waters.
Kiladalen har varit en del av LIFE IP Rich Waters, Sveriges första LIFE IP-projekt. Life är EU:s miljöfond och IP står för integrerat projekt, vilket betyder att projektet har som syfte att implementera lagstiftning i större skala, i detta fall EU:s vattendirektiv. Vattendirektivet är implementerat i svensk lagstiftning genom vattenförvaltningsförordningen och syftar till att alla vatten (sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten) ska ha en god kvalitet.
Denna sida har bekostats av LIFE IP Rich Waters inom delprojektet Lokalt vattenkansli i Kiladalen och är en av fyra sidor.